Hyggeeftermiddag / "Høstens billeder i landskabsmaleri og kirkekunst"

Dato Torsdag d. 26. september 2019, Kl. 14:30 til kl. 16:30

I 1800-tallet begyndte danske kunstnere at male naturen i dens egen ret, og dertil kom den stærke fædrelandsfølelse. Igennem århundreder er høstens farverige landskaber med al deres gyldne pragt skildret igen og igen med berusende sanseglæde. Dertil har ofte lagt sig symbolske betydninger. Høstbilleder viser frugtbarhed, fylde og velsignelse – men også menneskers slidsomme vilkår og den uomgængelige visnen og død. I vor egen tid breder sig en ny problembevidsthed vedr. menneskets uoprettelige negative aftryk på landskabet. Landbruget kan ikke længere idylliseres.

I Bibelen bruges høstens billeder med flere symbolske betydningslag. Jesus sammenligner f.eks. sig selv med et hvedekorn, og kirkens ritualer er i samklang med en oprindelig forståelse af kornets og brødets hellighed. Selvom et flertal af danskere lever på afstand af landsbrugskulturen, taler høstens symboler stadig stærkt til kirkekunstnerne – og os alle. Det er interessant at se, hvordan store nutidige kirkekunstnere formår at nyfortolke høstens symboler.

Birgitte Bech, cand.theol. og cand.mag. i kunsthistorie.

Inden foredraget er det muligt at købe billetter til efterårsfesten d. 25. oktober Restbilletter kan købes på kordegnekontoret hos Anna Gross. Billetterne koster 200 kr., stk.